Translate

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Vauvanpeitto


 

Viime keväänä suoritimme kurssin Tuotteen valmistaminen. Tekniikka oli vapaa, mutta halusin ehdottomasti kutoa kangaspuilla. Pikkuveljeni     avioitui talvella ja annoin häälahjaksi "lahjakortin", saivat toivoa haluamaansa tekstiiliä kotiin.  Ja kun vauva oli tuloillaan, niin sain tehtäväkseni toteuttaa vauvalle peiton.



 Väriksi valittiin harmaa, koska kahden koiran taloudessa ei viitsi liian vaaleita värejä käyttää. Kiinnostuin helmipoiminnasta, ja löysinkin kivan mallin kirjasta "Kudo kaunista kotiin".
Materiaaliksi valikoitui pehmeä samettilanka, loimilankana ohut puuvillalanka.
Helmipoiminta oli melko hidasta, mutta pinnasta tuli mukavan tuntuinen.
 
 
Alun hankaluuden jälkeen alkoi työ sujua, hitaasti mutta varmasti.
 Tarkoituksena oli poimia lenkkejä jotka muodostavat sydänkuvion. Melko haastavaa, sydämestä tuli loppujen lopuksi vähän epäsymmetrinen, mutta eipä se ole veljentyttöä haitannut.
Peitto on kooltaan 90cm X 100cm.

Pikkumatto

Tämä tummanharmaa-sininen matto on kooltaan 75cm X 105cm. Löytää ehkä paikkansa meidän ulkorappusilta ensi kesänä.


Raitamatto



Tämä raitamatto valmistui kapean mattoloimen loppuun. Kooltaan matto on 65cm X 85cm. Mustasta trikookuteesta ja valkoisesta räsystä kudottu matto.








Aurinko-matot

   

Vihdoinkin joululomalla oli tilaisuus tehdä omaan kotiin pari mattoa, tai pidempi valmistui loman jälkeen. Halusin meidän pimeähköön eteiseen väriä, ja päädyin oranssiin, jossa on pilkahdus keltaista. Mattojen nimeksi tuli Aurinko matot!
Lyhyempi on kooltaan 85cm X 150cm,  ja pidempi on 85cm X 310cm. Mittatilauksena meidän eteiseen, jossa tällä hetkellä on isoäidin kutomat räsymatot, hyvin palvelleet, noin 40 vuotta vanhat matot. Me asumme 60 vuotta vanhassa rintamamiestalossa, jonka ovat minun isovanhemmat rakentaneet. Rakas vanha talo, jossa puuhaa riittää.




Keittiön matto ystävälle


 Ystävättären kanssa oli puhetta jo kesällä mattotilauksesta, mutta nyt oli sopiva hetki tarttua toimeen. Toiveena oli vihreä-keltainen matto, mutta itse sain suunnitella. Tästä tuli nyt tällainen raitamatto, jossa on raikas, keväinen fiilis.

Matossa on käytetty sekä räsyä että trikookudetta. Voi kuinka tykkään suunnitella värimaailmaa yms.
Matto on kooltaan 83cm X 230cm, ja löytää paikkansa ystävättären keittiöstä.

lauantai 14. helmikuuta 2015

Kapeat keittiön matot







Nämä pitkät ja kapeat matot kudoin kahdella eri harmaalla, ja mustalla trikookuteella. Loimen leveys oli vain 60cm, ja kutistumisvara on yleensä noin 10%, eli näistä matoista tuli vain 53cm leveät ja kolmisen metriä pitkät. Kudoin matot kesällä ystävän keittiöön. Kuvassa näkyvä kolmas matto on kudottu siskon terassille penkinmatoksi, siinä on mukava istuskella saunan jälkeen.
 

Virkattu matto

Tämän virkatun maton tein tyttären huoneeseen. Ohjeen mattoon löysin Kauhavan Kangas-aitan sivuilta, nykyään Lankava-nimeltään. Maton nimi on Juhannusruusu. Virkkasin maton 10mm koukulla paksusta luonnonvalkoisesta trikookuteesta, jota ostin kesällä torilta Someron Langasta. Maton halkaisija on 135cm ja menihän siihen useampi kilo kudettakin. Virkkasin myös toisen samanmoisen tilaustyönä.

Sidosmatto











Räsymaton kanssa samaan luonnonvalkoiseen loimeen oli tehtävänä kutoa sidosmatto.
Tutkiskelimme erilaisia sidoksia ja minä päädyin ruusukas-sidokseen. 
Pohjakuteeksi valitsin juuttinarun ja kuviokuteeksi ontelokudetta. Jos loimilanka olisi samansävyinen niin lopputulos miellyttäisi minua enemmän, mutta on matto paikkansa löytänyt tyttären huoneesta.
Maton koko on 81cm X 121cm.

Ihan eka räsymatto



 Ihan ekassa kuvassa on menossa niisintä, jossa loimilangat pujotellaan tietyssä järjestyksesä niisien läpi.
Matossa piti käyttää noin 70% räsyä ja loput sai olla trikookudetta. Melkoinen pöly oli luokassa, kun me istuimme ringissä ja revimme/leikkasimme kuteita. Kyllä tuohonkin mattoon muutama lakana ja verho meni. Tein maton meille kotiin yläkerran käytävän matoksi, kokoa matolla on 82cm X 300cm.

Aarre


Tämän aarteen saimme siskon kanssa tyttäreni kummitädiltä. Tämä on hänen edesmenneen äitinsä uskollinen, vanha Pfaffinsa, joka toimii vielä ihan loistavasti. Käytin koneen huollossa, ja nyt surraa kuin uusi. Koneenkorjaaja sanoi minulle, että tämä kone kyllä kestää seuraavatkin vuosikymmenet, onhan se jo 50 vuotta palvellut, ja hyvällä huollolla pelittää kyllä.
Ennen vanhaan tehtiin kestäviä koneita!

Farkkukassit



Kulttuurityön soveltamiseen kuului ryijyn lisäksi myös vapaavalintainen työ, jossa on käytettävä eri tekniikoita. Minulle tuli ihan heti mielee farkku materiaalina, koska vanhoja farkkuja on vinot pinot varastossa. Ja viime keväänä koulussa teimme muutaman tilkkutyökokeilun ja minä tykästyin hirsimökki-tekniikkaan, niinpä päätin tehdä farkkukassin ko. tekniikalla. Lisäsin kassiin saman kuvion kuin ryijyssä aplikointi-ompelulla, joka olikin jo melko haasteellista minulle.



Ensimmäisestä kassista tuli suurehko, kauppakassin kokoinen. Ja kun työ luisti hyvin, niin päätin tehdä toisen kassi, olkalaukku-mallisen. Molemmissa kasseissa on myös kangasvuori, tämäkin ihan uutta minulle. Nopeutta ja varmuutta kaipaisin ja paljon paljon harjoittelua ompelun suhteen, mutta kiinnostus on herännyt ja se on hyvä juttu.

Pikku ryijy





Syksyiseen koulukurssiin Kulttuuritiedon soveltaminen käsityöhön kuului ryijyn suunnittelu. Erilaisista luonnoksista minä tykästyin perinteisimpiin malleihin. Melko yksinkertaista kuviota korostaa syksyinen värimaailma, sillä värit ryijyyn löysin koulumatkalla luontoa tarkkaillessani. Myönnettäköön, että oranssi ja vihreä kuuluvat tällä hetkellä lempiväreihini.
Pieni ja sievä ryijy, suurempaan meillä ei riittänyt aika. Sellainen fiilis jäi, että saatanpa joskus tehdä ryijyn kotiin seinälle laitettavaksi.

Pikkumattoja

Tämä punainen pikkumatton kudottu ontelokuteesta mustaan kalalankaloimeen. Tarkoitettu esim. vessanmatoksi. 
Koko on 53cm X 90cm.

Tämän värikimara maton tein ihan omaksi ilokseni, rakastan värejä!! 
Erivärisillä trikookuteilla mustaan loimeen.
Koko on 53cm X 90cm.

Musta-harmaan pikkumaton kudoin kolmella sukkulalla. Näppärä pikkumatto, kooltaan 53cm X 95cm.

Mattoja loka-marraskuulta


Tämän pikkumaton kudoin trikookuteista, ruskeapohjalla koko matkan, ja keltainen, vihreä ja punainen vaihtui raidoittain. Matton on kooltaan 65cm X 125 cm.

Tämän sinisävyisen maton kudoin trikoosta ja räsyistä, raidat erottaa toisistaan yksi rivi mustalla trikoolla. Maton koko on 80cm X 150cm.







Juttuja kangaspuiden ääreltä

Valmistun piakkoin sisustustekstiiliartesaaniksi. Aloitin opinnot syksyllä 2013, ensimmäinen vuosi meni hupsista vaan, ja nyt onkin jo viimeiset kuukaudet käsillä. Parhaillaan olen työharjoittelussa Niisituvassa, joka on yhden naisen yritys, joka valmistaa erilaisia kudonnaisia sekä ompelutöitä että neuleita. Olen kutonut hartiahuiveja lenkkimohairista, pellavaisia käsipyyhkeitä sekä nyt parhaillaan kudon itse suunnittelemaani hartiahuivia villasta, sidoksena toimikas. On ollut mukava päästä tutustumana eri materiaaleihin, kun aikaisemmin olen kutonut lähinnä vain räsymattoja.

Minulla on kotona omat kangaspuut, joiden työleveys on 100cm. Lisäksi ostin syksyllä itselleni ompelukoneen ja saumurin. Ompelutyö on minulle ihan uusi tuttavuus, en ole peruskoulun jälkeen koskenut ompelukoneeseen, mutta viime vuonna koulussa sain pienen kipinän tilkkutöihin, saas nähdä mitä alkaa syntyä. Haaveena olisi oma toiminimi, mutta pienin askelin lähdetään liikkeelle.

Neulominen on ollut intohimoni viimeiset kymmenen vuotta. Kotiäitivuosina syntyi vaikka mitä neulomuksia! Nyt vähän hitaammalla tahdilla, mutta aina on muutama neulomustyö korissa odottamassa, joka fiilikselle omansa.

Ensi viikko on talvilomaa koulusta, ja minulle on määrätty viikon puhekielto rajun kurkunpääntulehduksen vuoksi, äänihuulet vaarassa. No, on ainakin aikaa paukuttaa kangaspuita ja neuloa yön pikkutunneilla! Koitan lisätä kuvia viime vuodenkin tekeleistä pikkuhiljaa.